Manifestatie 21 maart onmogelijk gemaakt

Uitzettingsbeleid alleen verdedigbaar met repressie.



De politie en de marechaussee hebben zondagmiddag zo'n 200 mensen tegengehouden die naar Rotterdam waren afgereisd om te demonstreren tegen het vluchtelingenbeleid. Door hun massale aanwezigheid en met gebruikmaking van oneigenlijke middelen heeft de politie het recht op vrijheid van meningsuiting op grove wijze geschonden. In tegenstelling tot wat de politiewoordvoerder beweert is de manifestatie anderhalve week geleden bij de gemeente gemeld.

De mensen waren op weg naar de deportatiegevangenis bij het vliegveld Zestienhoven om een duidelijk protest te laten horen tegen het vluchtelingenbeleid. Onder het motto 'Stop de deportaties, Geen mens is illegaal' was het de bedoeling om tijdens een manifestatie vrijheid voor alle vluchtelingen en de sluiting van het uitzetcentrum te eisen. 21 maart , internationale dag tegen racisme, is aangegrepen om het racistische karakter van het vluchtelingenbeleid aan te kaarten.

Terwijl er aan de ene kant voortdurend naar wordt gestreefd om vluchtelingen als profiteurs te bestempelen, en het debat over het 'vreemdelingenvraagstuk' onmiskenbaar een racistische toon en inhoud heeft, wordt er aan de andere kant druk gedebatteerd over de vraag hoe de tijdelijke kennisimmigratie kan worden gestimuleerd. Kortom, iedereen die naar Nederland komt wordt primair gezien als een probleemgeval dat buiten het land gehouden moet worden, tenzij de persoon economisch nuttig geacht wordt. En terwijl vanuit de samenleving steeds luider de roep om solidariteit klinkt, geeft Den Haag geen gehoor en doet het uitzetapparaat stilletjes zijn werk.

Op 27 juni 2003 werd op vliegveld Zestienhoven het eerste deportatiecentrum in gebruik genomen. Het gaat hier om een gevangenis waar uitgeprocedeerde en geïllegaliseerde mensen worden vastgehouden in afwachting van hun gedwongen uitzetting. Het betreft mensen die opgesloten en gedeporteerd worden omdat ze het lef gehad hebben naar Nederland te komen, gevlucht voor geweld, armoede of vervolging. Ondanks het veelvuldige en breed gedragen protest tegen de plannen van Verdonk is het nieuwe vreemdelingenbeleid relatief simpel door het parlement geloodst.

Vandaag bleek zelfs dat een breed gedragen protest überhaupt niet toegestaan is. Aan de oproep van vele organisaties om te demonstreren tegen het uitzetbeleid gaven zo'n 200 mensen gehoor. De politie haalde twee touringcars met demonstranten van de weg en liet zelfs twee uur lang iedere lijnbus naar het vliegveld stoppen, om mogelijke demonstranten, te dwingen zich kenbaar te maken of de bus te verlaten. Met deze maatregelen is de politie haar boekje volledig te buiten gegaan. Het eisen van legitimatie en informatie over hun bestemming is een grove inbreuk op de privacy. Het fouilleren en fotograferen van mensen een nog veel grotere. Al deze maatregelen mag de politie pas toepassen bij een gegrond vermoeden van een strafbaar feit. Demonstreren is echter nog steeds niet strafbaar.

Een kritisch geluid tegen het plannen van Verdonk mag blijkbaar niet gehoord worden. Vandaag bleek eens te meer dat haar beleid alleen verdedigd kan worden door ME-linie's en kunstgrepen van justitie.

Wij beraden ons nog op stappen tegen de gemeente Rotterdam om voor het recht op vrijheid van meningsuiting op te komen.

GEEN MENS IS ILLEGAAL!